Tillid hos 240.000+ mennesker

Videnskabeligt bevist

Mængderabatter på op til 15%

Din kurv

Kostprogression efter fedmekirurgi

Picture of Breakfast plate

Kostudvikling efter bariatrisk kirurgi

Mange patienter har hørt, at der er en kostudvikling efter bariatrisk kirurgi (og muligvis før). Mange patienter rapporterer, at de er nervøse for den flydende diæt. Men hvorfor er der en kostudvikling? Hvorfor skal man følge forskellige diæter? Lad os se på en kort beskrivelse af de almindelige kostudviklinger og hvorfor de anbefales.

Dette er den ene gang, vi let bruger ordet "diæt", da en diæt er en kortsigtet ændring af dit spisevaner. Den "diæt", der anbefales på lang sigt; vi foretrækker typisk at kalde en sund kostplan i stedet for at bruge ordet diæt.

Eksempler på kostudviklinger

Kostudviklingen gør det muligt for patienter at bevæge sig gennem forskellige faser og til sidst spise fast føde igen. Mængden af tid i hver fase kan variere i henhold til hver kirurgs eller diætists anbefaling samt hver enkelt patient. Sørg for at følge de nøjagtige anbefalinger fra dit program.

Præoperativ

Nogle kirurger får deres patienter til at følge en særlig diæt præoperativt. Denne diæt kan omfatte enten en fuld-flydende måltidsplan eller det kan være en kombination af mad og højprotein måltidserstatninger. Nogle kirurger kan anbefale, at patienter følger en form for lavkulhydrat spiseplan. Disse typer diæter udføres for at gøre din operation mere sikker. Hos mange overvægtige patienter er leveren forstørret. Leveren sidder foran maven, og for at operere på en sikker måde holdes leveren i det, der kaldes en retractor i laparoskopiske procedurer. Hvis leveren er for stor, kan den muligvis ikke holde sig inden for retractor (hvad der holder leveren ude af vejen) og øger risikoen for kirurgiske komplikationer. Ved at følge en lavkulhydrat, fedtfattig og lavkalorie diæt (flydende eller mad) tillader det leveren at skrumpe, hvilket gør operationen mere sikker.

Postoperativ diæt

De fleste patienter starter på en flydende diæt (ofte klare eller fulde; nogle bruger begge faser af klare væsker og går derefter videre til fulde væsker) umiddelbart efter operationen. Varigheden af tiden på den flydende diæt post-op vil variere fra program til program.

En klar flydende diæt tillader dig at have et tilstrækkeligt indtag af væske, elektrolytter og giver din mave og/eller tarme (afhængigt af hvilken operation du har haft) tid til at hele, hvilket reducerer din risiko for komplikationer postoperativt. Baseret på en undersøgelse af diætister, der arbejder inden for bariatrik, varede dette stadie i gennemsnit 1-2 dage.

Fuldt flydende diæt

En fuldt flydende diæt er lidt tykkere (mere som en mælkekonsistens i modsætning til en vandkonsistens) og tillader flere kalorier og næringsstoffer til at fremme heling og reducere risikoen for komplikationer. Baseret på en undersøgelse af diætister, der arbejder inden for bariatrik, varede dette stadie i gennemsnit 10-14 dage.

Puré

De fleste diætister beskriver puréstadiet som at spise mad med en æblemoskonsistens. Dette stadie varer typisk fra 2-4 uger, men kan variere fra program til program ligesom de andre stadier. Typisk er der ingen faste stykker i dette stadie. De fleste patienter er stadig følsomme over for krydret eller mælkeholdig mad i denne fase. At følge en purédiæt tillader dig gradvist at øge din toleration af mad i din mave og tarme. Baseret på en undersøgelse af bariatrikdiætister varede dette stadie mere end 10 dage.

Bløde fødevarer

Typisk, hvis du kan mose maden med din gaffel, er det acceptabelt at spise. Dette stadie tillader patienter at spise mad, der let passerer gennem maven til tarmene. Baseret på en undersøgelse af bariatrikdiætister varede dette stadie mere end 14 dage.

Faste fødevarer

Krydret mad, blandt andre fødevarer, kan stadig være svær at tolerere. Det er vigtigt at starte langsomt og tilføje nye fødevarer én ad gangen for at afgøre, hvad du præcist kan tolerere.

Sikkerhed

En af de største grunde til, at der er forskellige diæter, skyldes sikkerhedsgrunde. Diætprogressionen tillader også din maves hæftelinje (i gastrisk bypass og/eller sleeve gastrectomi) at hele uden at blive strakt af de fødevarer, du spiser. En diætprogression tillader også, at du tilpasser dig at spise mindre mængder mad og lærer, hvad der fordøjes komfortabelt og sikkert. At følge den anbefalede diætprogression hjælper med at undgå bivirkninger og komplikationer. Nogle af de risici, der er forbundet med ikke korrekt at følge din anbefalede diætprogression, inkluderer:

  • Dumping Syndrom – hvis du har haft en gastrisk bypass, kan du opleve dumping-syndrom, hvis du spiser fødevarer med højt sukkerindhold (eller endda simple kulhydrater – f.eks. kartoffelmos, hvidt brød, hvid pasta osv.) eller fedt.
  • Dehydrering – dehydrering er en af de mest almindelige årsager til, at patienter genindlægges på hospitalet efter bariatrisk kirurgi. Nogle programmer anbefaler, at patienter ikke drikker sammen med deres måltider, hvilket gør det svært at opnå det anbefalede væskeindtag. Det er også svært at drikke store mængder væske umiddelbart efter operationen, hvilket øger din risiko for dehydrering. At starte en flydende diæt øger kun chancerne for, at du opnår dine væskemål.
  • Refluks – at følge de korrekte diætstadier vil også hjælpe med at minimere syre refluks.
  • Kvalme og opkast – at spise for meget, spise for hurtigt, ikke tygge maden ordentligt og spise fødevarer, før de anbefales, kan forårsage kvalme og/eller opkast efter din bariatrisk kirurgi.
  • Forstoppelse – ikke at spise regelmæssigt, ikke få nok væske, ikke spise fiberrige fødevarer og ikke motionere (eller være fysisk aktiv) kan øge din risiko for forstoppelse postoperativt.
  • Mæthed – mæthed er følelsen af at være fyldt. At følge de anbefalede diætstadier vil hjælpe dig med at genlære din følelse af mæthed og hjælpe dig med at undgå overspisning.

En del af at gennemgå de forskellige diætstadier vil hjælpe dig med at lære dine nye tegn på mæthed og hvilke fødevarer du kan tåle. Som du skrider frem i dine diætstadier, er det vigtigt kun at prøve én mad ad gangen. Visse fødevarer kan ikke tolereres, og dette kan variere mellem individer. Tyg hver ny mad til en æblemoskonsistens før du sluger. Hvis mad forårsager ubehag, kan du undgå det og prøve det igen om et par uger. Ofte kan patienter tåle de fleste fødevarer over tid.

Tænk på denne diætprogression som at fodre en baby. Ligesom en baby går fra flydende (modermælk eller formel) til pureret (som æblemos) til blød (som mosede søde kartofler uden skind) til almindelig mad, vil du også gøre det. Når babyer begynder på fast føde, tilføjer de én mad ad gangen for at mindske risikoen for fødevareallergi. Ganske vist er vi ikke bekymrede for allergier hos bariatrisk kirurgipatienter på dette tidspunkt, men du kan se lighederne.

At føre en maddagbog kan hjælpe dig med at se, hvilke fødevarer du tåler godt, og hvilke der måske skal gemmes til senere. Husk; du kan også bedre forstå følelsesmæssige udløsere ved at føre dagbog. Skriv dog ikke kun maden ned; registrer også mængderne, hvordan du følte dig den dag (glad, stresset osv.), og hvor godt det blev tolereret.

Energi og Helbredelse Ved at følge den anbefalede kostplan vil du indtage tilstrækkelig energi (kalorier) og næringsstoffer, som er nødvendige for at støtte helbredelse. Indtagelsen af tilstrækkeligt protein og kalorier hjælper også med at opretholde mager muskelmasse, da muskelmasse ofte mistes under ekstremt vægttab. Dette er vigtigt, fordi muskelmasse hjælper med at holde din stofskifte på et højere niveau (forbrænder flere kalorier om dagen) selv i hvile.

Husk, at hver patient og hver operation er forskellig. Sørg for at følge instruktionerne fra din læge og/eller diætist for at reducere din risiko for kirurgiske komplikationer. Selv stadierne kan variere fra operation til operation eller have forskellig længde. Husk, at selvom disse stadier ikke er sjove, tjener de et formål, og de varer ikke evigt! Du vil snart spise almindelig mad, og alt dette vil være det hele værd!

 



Forrige indlæg
Næste indlæg

Efterlad en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres